MDRUGB

Prețurile de transfer - Noțiuni

Ghidul utilizatorului / Prețurile de transfer / Prețurile de transfer - Noțiuni

Extras din Capitolul 112 Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului

Articolul 22617.. Noțiuni:
(1) În sensul prezentului capitol, se definesc următoarele noțiuni:
1) Persoană afiliată – o persoană este considerată afiliată cu o altă persoană, inclusiv aflată în procedură de insolvabilitate, dacă relația dintre acestea este definită de cel puțin unul dintre următoarele cazuri:
a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al II-lea inclusiv;
b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din participațiuni cu drept de vot ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;
c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă aceasta deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din participațiuni cu drept de vot ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;
d) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană terță deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din participațiuni cu drept de vot la prima persoană juridică, precum și la cea de-a doua ori dacă le controlează în mod efectiv.
Se consideră că o persoană controlează în mod efectiv o persoană juridică dacă se stabilește faptul că, atât din punct de vedere faptic, cât și legal, are capacitatea de decizie asupra activității persoanei juridice vizate prin:
– numirea ori revocarea majorității membrilor organului de supraveghere (consiliului) al persoanei juridice, organului executiv sau majorității membrilor organului executiv și/sau cenzorului ori majorității membrilor comisiei de cenzori;
– exercitarea controlului în temeiul unui contract încheiat cu persoana juridică, al unei clauze din actul de constituire ori din statutul persoanei juridice sau în temeiul unui acord încheiat cu alte persoane cu participațiuni cu drept de vot al persoanei juridice.
Se consideră că o persoană controlează în mod indirect dacă deține participațiuni cu drept de vot la o persoană juridică prin intermediul unei alte persoane fizice și/sau juridice sau prin intermediul mai multor persoane fizice și/sau juridice.
Se consideră persoană afiliată persoanei juridice și reprezentanța permanentă a acesteia.
2) Persoană independentă – altă persoană decât persoana afiliată.
3) Preț de transfer – condițiile, regulile, metodele stabilite sau impuse de formarea prețurilor în relațiile comerciale sau financiare între două persoane afiliate care diferă de cele care ar fi existat între persoane independente.
4) Principiul lungimii brațului – standard internațional care prevede că, în cazul în care condițiile în relațiile comerciale sau financiare dintre persoanele afiliate sunt diferite de cele între persoane independente, orice venit care s-ar fi acumulat, în lipsa acestor condiții, pentru una dintre persoane poate fi inclus în venitul acelei persoane și impozitat în mod corespunzător.
5) Preț determinat conform principiului lungimii brațului – prețul care ar fi fost plătit de o persoană independentă unei alte persoane independente în același moment și în același loc, pentru același bun sau serviciu ori pentru unul similar, în condiții de concurență loială;
6) Tranzacție – orice vânzare, cumpărare, prestare și primire de serviciu, cesiune, leasing, credit, împrumut sau orice alt transfer al oricărui interes sau dreptul de a utiliza orice proprietate corporală și necorporală.
7) Tranzacție controlată – tranzacție efectuată între persoane afiliate.
8) Tranzacție comparabilă – tranzacție efectuată între persoane independente, care, datorită similitudinii condițiilor, poate fi utilizată ca referință de comparabilitate pentru tranzacția controlată.
9) Tranzacție locală – tranzacție realizată între contribuabili rezidenți, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenți ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informației sau care aplică cote diferite și/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.
10) Tranzacție transfrontalieră – tranzacție realizată între un contribuabil rezident și unul nerezident situat în afara teritoriului Republicii Moldova.
11) Acord de preț în avans – decizie emisă de Serviciul Fiscal de Stat prin care sunt stabilite și justificate condițiile, modalitățile de formare a prețurilor de transfer pe parcursul unei perioade determinate, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.
12) Acord de preț în avans unilateral – acord emis de către Serviciul Fiscal de Stat la cererea contribuabilului, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.
13) Acord de preț în avans bilateral/multilateral – acord emis de către Serviciul Fiscal de Stat și autoritățile străine competente din statele în a căror jurisdicție se află persoanele afiliate ale solicitantului, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.
14) Autoritate străină competentă – autoritate fiscală competentă să emită acord de preț în avans pentru o societate străină afiliată.


(2) Noțiunile prevăzute la alin. (1) se completează cu noțiunile prevăzute de Liniile directoare privind prețurile de transfer pentru întreprinderile multinaționale, emise de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cu amendamentele/modificările și completările ulterioare (în continuare – Liniile directoare OCDE privind prețurile de transfer).

Schimbat: 30.10.2024 12:28